Gratis proefboek

Eigen productie

Persoonlijk advies

Jarenlange ervaring

Dankwoord proefschrift: hoe schrijft u die?

Dankwoord proefschrift: hoe schrijft u die?

Mogelijk bent u jaren bezig geweest met het schrijven van een proefschrift en eindelijk is daar het verlossende einde in zicht! Het opmaken van uw proefschrift zit erop, en het vele werk wordt afgesloten met het dankwoord.

Het schrijven van een proefschrift vergt heel veel tijd en inspanning en het komt vaak voor dat er maanden tot jaren gewerkt wordt aan het document. In die intensieve periode zijn er een hoop mensen die u hebben bijgestaan. Om uw dank daarvoor uit te spreken en die mensen iets persoonlijks mee te geven kunt u ze opnemen in het dankwoord van het proefschrift. Personen die vaak in een proefschrift dankwoord genoemd worden zijn begeleiders, collega’s en natuurlijk vrienden en familie.

Het is gebruikelijk om bijvoorbeeld degenen te bedanken die hebben bijgedragen aan uw interviews. Dit kan voorkomen als u bij een bedrijf bent geweest dat u in de gelegenheid heeft gesteld om documenten te bekijken of dossieronderzoek te doen. Daarnaast bedankt u natuurlijk ook nog de eventuele begeleiders voor nuttige feedback en kritische opmerkingen. Uiteindelijk heeft u het aan hen te danken of dat het proefschrift een geslaagd verhaal is geworden.

Zodra het zakelijke deel is geweest kunt u het dankwoord van het proefschrift wat persoonlijker maken. Hier kunt u namelijk meer ingaan op het bedanken van familieleden en partner. Zij zijn degenen die ook na werktijd nog voor u hebben klaargestaan en tijd spendeerden aan het bijstaan van u persoonlijk. Zo kunt u bijvoorbeeld in het voorwoord vertellen hoe u op het onderwerp bent gekomen en wie u daarvoor geïnspireerd heeft.

Dankwoord proefschrift; is het verplicht?

Nee, het schrijven van een persoonlijk dankwoord in een proefschrift is niet verplicht, maar wel aan te raden. Een proefschrift wordt al snel heel zakelijk en onpersoonlijk doordat het in de derde persoon is geschreven. Door het schrijven van een voorwoord en een dankwoord, wordt het toch nog een persoonlijk document. Daarnaast geeft het ook nog eens een nette uitstraling door te laten zien hoe dankbaar u bent voor de hulp die u heeft gekregen.

U kunt er ook voor kiezen om alleen een voorwoord te schrijven. Het is wat dubbelop om het allebei te doen, aangezien er ongeveer dezelfde content in komt. Vooraf én achteraf de mensen bedanken is overbodig. In het voorwoord bedankt u de mensen die u hebben geholpen en daarnaast geeft u nog wat extra informatie over het document. U kunt zelf beslissen welke van de twee beter past bij uw eigen proefschrift. Een dankwoord is in ieder geval altijd een mooie afsluiting van het document.

Tijd om het wat makkelijker te maken. Want waar begint u nu mee met het schrijven van een persoonlijk dankwoord? Allereerst is het belangrijk te kiezen voor een levendige en persoonlijke start. Geef de lezer een kijkje door uw ogen en enthousiasmeer en inspireer ze. Mensen voelen zich sneller betrokken bij een document als het persoonlijk geschreven is en niet te afstandelijk. Schroom dan ook niet om er een leuke anekdote of een klein en grappig verhaaltje van te maken.

Schrijf het dankwoord in de ik- of wij-vorm voor een persoonlijk karakter. Richt het dankwoord rechtstreeks naar de lezer door te eindigen met bijvoorbeeld: ik wens u heel veel leesplezier toe. Sluit vervolgens af met uw naam, plaats en datum.

Hoe begint u een dankwoord in proefschrift?

Het schrijven van een proefschrift dankwoord vergt wel enige creativiteit, maar zodra u een eerste opzet heeft is het een kwestie van bijschaven. We raden u dan ook aan om niet meteen iedere zin perfect te willen schrijven of te veel over alle woordkeuzes na te denken. Het is voor uzelf ook veel gemakkelijker om eerst alles op te schrijven wat u ongeveer wilt zeggen en daarna te gaan schrappen en aan te vullen. Er is een aantal onderdelen dat in ieder geval in het dankwoord terug moet komen. De volgorde mag u zelf bepalen, maar voor een logische volgorde raden we u aan te beginnen met de geschiedenis en de achtergrond van het proefschrift.

Voor de geschiedenis kunt u in enkele zinnen beschrijven hoe het proefschrift tot stand is gekomen en of het voor een bepaalde opdrachtgever is geweest of niet. Zodra u dit heeft verteld kunt u een kort stukje schrijven over uw persoonlijke achtergrond. Hierna gaat u over in het beschrijven van uw ervaringen en omstandigheden tijdens het onderzoek. Beschrijf hierbij wat de taakverdeling was binnen een eventuele groep, of hoe de groep was opgedeeld. Bij het dankwoord van het proefschrift kunt u ook gebruik maken van de gelegenheid om de groep te bedanken voor een prettige samenwerking en sfeer. Uiteindelijk is het dankwoord gericht aan externe partijen die een bijdrage hebben geleverd als bedrijven en docenten. Pas er dus voor om er een evaluatie van te maken over het werken met de groep.

Dankwoord proefschrift voorbeelden

Voordat u gaat beginnen met het schrijven van een dankwoord, is het handig om enkele proefschrift dankwoord voorbeelden erbij te hebben. Dan heeft u een idee van hoe anderen het hebben aangepakt en kunt u hier gebruik van maken om sneller tot het gewenste resultaat te komen. Online zijn er vele databanken te vinden waar u voorbeelden kunt bekijken.

Wilt u graag meer weten over het schrijven of drukken van een proefschrift? Bij ProefschriftMaken vindt u alles wat u nodig heeft voor het maken van uw proefschrift.

Lees ook deze berichten

Waarom kiezen voor
ProefschriftMaken?

Groepskortingen

Volledige ondersteuning bij het drukproces

Locaties door heel NL

Menu