Gratis proefboek

Eigen productie

Persoonlijk advies

Jarenlange ervaring

Proefschrift schrijven

Als promovendus is het schrijven van een proefschrift de grande finale van uw onderzoek. Dit proefschrift is het laatste obstakel tot promoveren. Alleen nog een positieve beoordeling van de promotiecommissie, en dan krijgt u die doctorstitel toegewezen. Bij het schrijven van een proefschrift komen handige tips en een basisstructuur zeer goed van pas. Zo behoudt u niet alleen controle voor uzelf, ook zal de promotiecommissie uw proefschrift beter kunnen beoordelen. Door de jaren heen hebben we verschillende en uiteenlopende proefschriften mogen maken. Hierdoor hebben we veel kennis en expertise over dit onderwerp in huis, die we graag delen met promovendi. In dit artikel geven we enkele concrete tips en adviezen over het schrijven van een proefschrift en de opbouw daarvan.

Wat schrijft u in het voorwoord

In het voorwoord van uw proefschrift schrijft u een korte introductie waarin wordt uitgelegd wat de beweegredenen zijn voor het onderwerp. Blijf weg van onnodige bedankjes en platonisch geneuzel. Maak het concreet en geef het een ziel. Het onderwerp waar u voor gekozen heeft, moet wel interessant zijn, anders had u via een ander onderwerp willen promoveren. Als het goed is, heeft u ook iets nieuws ontdekt tijdens uw onderzoek. Misschien kunt u hier een kleine toelichting over geven zonder al te veel los te laten. Houd het wel kort en krachtig. 

De inleiding van uw proefschrift

Het promoveren, onderzoek doen en schrijven van een proefschrift heeft discipline, doorzettingsvermogen, organisatietalent, analytisch vermogen en schrijftalent nodig. Bent u in het bezit van al deze competenties, dan zou een overzichtelijke inleiding geen enkel probleem moeten zijn. 

Hoe schrijft u een proefschrift

Volg het onderzoek dat gedaan is en houdt u aan het plan. Daarnaast kunt u profijt hebben van verschillende schrijftechnieken. Schrijf bijvoorbeeld altijd redenerend, gebruik woorden als omdat, derhalve, daarom, want, doordat, hoewel en echter. Verder is het aan te raden om voor elk hoofdstuk een samenvatting te schrijven. Een samenvatting moet opzichzelfstaand zijn en geplaatst kunnen worden op diverse opiniepagina’s, zonder dat hier extra uitleg voor nodig is. Hiervoor kunt u een handige techniek gebruiken die ook wel bekend staat als het cabaretperspectief. Door eerst A te beweren en de lezer op een bepaald spoor te brengen, kunt u dit standpunt vervolgens ontkrachten en duidelijk maken dat niet A, maar juist het tegenovergestelde correct is.

Tijd is cruciaal, budget is handig

Voordat u begint aan uw promotie, is het handig om te weten of u daadwerkelijk genoeg tijd heeft. Door het doen van een klein vooronderzoek en het bijhouden van een logboek kunt u meten of u qua tijd uitkomt, of dat u toch meer tijd nodig heeft. Ga in gesprek met het thuisfront of op de werkvloer om erachter te komen waar u tijd kunt weghalen, zodat u die kunt investeren in uw promotie. Daarnaast kunt u, wanneer u beschikt over budget, expertise kopen of inhuren om u te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan een bureau voor onderzoek, of een redacteur die uw teksten verbetert. 

Opbouw van uw proefschrift

Ervan uitgaande dat iedere promovendus begrip en kennis heeft over een basisindeling van soortgelijke documentatie, bestaan er op het gebied van sommige elementen nog misvattingen, of wordt er vergeten om sommige, op het oog eenvoudige basisvaardigheden, toe te passen. Zorg voor een duidelijk plan, een plan wat te zijner tijd vaak wijzigt, maar zorg voor een duidelijk plan en volg dat. Dit neemt onzekerheid weg en biedt houvast. Daarnaast raden wij aan om te werken met concepten: conceptvragen, concepthoofdstukken en conceptlijsten. Maak gebruik van fases en verslagen om tot een concreet stuk te komen. Vergeet daarnaast niet om af te sluiten met een literatuurstuk dat beschrijft waarom uw proefschrift uniek en grensverleggend is, een duidelijke bronvermelding en een literatuurlijst van zowel nationale als internationale stukken.

Centrale vraag, deelvragen en concepthoofdstukken

Maak tijdens het onderzoek gebruik van deelvragen om tot de centrale vraag van uw onderzoek te komen. Gebruik deze deelvragen als (concept)hoofdstukken waarbij iedere vraag een apart hoofdstuk is. Later kunt u altijd nog schrappen en samenvoegen of herformuleren.

Dankwoord van uw proefschrift

Sluit af met een dankwoord dat bijdraagt aan het onderzoek maar ook het nodige respect betuigt aan de betrokkenen. Zie het als het slot van een theaterstuk, zonder toegift is het een rare en onvriendelijke afsluiting. Die negatieve afsluiting is niet wat u wilt. Overdrijf niet in uw dankwoord, maar houd het reëel en concreet.

Tips voor het schrijven van een proefschrift

Als laatste hebben we nog enkele andere concrete tips die kunnen helpen bij het schrijven van uw proefschrift.

  • Kies een onderwerp waar u al veel kennis over heeft. Hoe meer denktijd u in het onderwerp heeft geïnvesteerd, hoe eenvoudiger het proces kan gaan.
  • Zorg voor gedegen vooronderzoek, ook in competentiezaken als timemanagement, schrijfvaardigheid, analytisch vermogen en organisatietalent.
  • Wanneer u beschikt over genoeg budget, schakel de hulp van experts en specialisten in.
  • Schrijf de hoofdstukken middels een modulaire aanpak. Zorg ervoor dat ze te begrijpen zijn zonder dat een lezer het voorgaande hoofdstuk heeft gelezen.
  • Raadpleeg, indien relevant, ook literatuur en onderzoeken die afkomstig uit het buitenland zijn.

Laat uw proefschrift maken door ons!

Als kers op de taart wilt u natuurlijk ook dat uw onderzoek en proefschrift volledig tot hun recht komen. Een gedegen boekwerk dat uitstraalt wat het moet uitstralen en dat sprekend is, zoals de conclusie van uw onderzoek. Hierin kunnen wij voorzien. Vraag eenvoudig een vrijblijvende offerte aan via onze website.

Lees ook deze berichten

Waarom kiezen voor
ProefschriftMaken?

Groepskortingen

Volledige ondersteuning bij het drukproces

Locaties door heel NL