Gratis proefboek

Eigen productie

Persoonlijk advies

Jarenlange ervaring

Houd de kosten van promoveren laag met deze 4 tips!

Houd de kosten van promoveren laag met deze 4 tips!

Eindelijk, na 4 jaar zwoegen komt het einde van uw wetenschappelijk onderzoek in zicht. Als geen ander weet u dat promoveren een lang traject is. Promoveren is niet iets wat je er even tussendoor of ‘erbij’ doet. Het is in een feite een fulltimebaan met een relatief laag salaris. Vooral tijdens het einde van je promotietraject moet u veel geld uitgeven. Denk bijvoorbeeld aan de drukkosten van het proefschrift of de kosten voor de promotieceremonie. Gelukkig hebben wij een aantal tips uitgezocht om te promoveren met minder geldstress!

Tip 1: Maak een begroting van alle relevante kosten van het promoveren

Allereerst is het van belang om na te gaan hoeveel u ongeveer kwijt bent aan het promoveren. Zo komt u nooit voor onaangename verrassingen te staan!

Hieronder een handig overzicht. Dit is natuurlijk geheel in te vullen naar uw eigen wensen. Om een aantal voorbeelden te noemen: gaat u een lunch of een diner geven? Geeft u het voor iedereen die bij uw promotie betrokken was (collega’s, vrienden en familie) of alleen voor uw promotoren? Kiest u voor een uitgebreide receptie of juist niet? Deze keuzes kunnen al enorm schelen!

Proefschrift kosten
 • Vakliteratuur
 • Reiskosten voor begeleiding
 • Proefschrift laten nakijken door native speakers (o.a. taalfouten corrigeren, academisch taalgebruik checken, lay-out & bronvermelding)
 • ISBN registratiekosten
 • Verpakking en verzendkosten
 
Kleding promovendus / paranimfen € 100,- á € 300
Receptiekosten (inclusief reiskosten) € 300 á € 700

 

Lunch / Diner kosten € 30,- per persoon
Kosten promotiefeest € 500 á € 2.500

Nu u een overzicht hebt van de kosten, kan het besparen beginnen!

Tip 2: Promotiekosten aftrekbaar bij de belasting

Zoals hierboven genoemd, zijn de kosten voor het proefschrift en de kosten die rechtstreeks verbonden zijn aan de academische plechtigheid fiscaal aftrekbaar. Haal hier dus uw voordeel uit zolang het nog kan!

Het jaar 2018 zal hoogstwaarschijnlijk het laatste jaar worden dat de studiekosten nog fiscaal aftrekbaar zijn. In 2021 is deze belastingregeling er waarschijnlijk niet meer. Eerder was het voornemen om dit al in 2018 af te schaffen, maar dit wordt op z’n vroegst 1 januari 2021. In de plaats van de fiscale aftrek van scholingsuitgaven komt er een nieuwe regeling in de vorm van scholingsvouchers. Houd de wijzigingen dus goed in de gaten!

Hieronder nog een aantal zaken waar u rekening mee moet houden:

Wanneer zijn de kosten voor promoveren aftrekbaar?

 • De opleiding of studie is gericht op uw (toekomstige) beroep of werk
 • De uitgaven min de vergoedingen (o.a. prestatiebeurs) zijn hoger dan € 500
 • Het maximale aftrekbedrag is € 15.000.

Drukkosten grotendeels aftrekbaar

Let wel op! De drukkosten van het proefschriften zijn grotendeels aftrekbaar. Officieel mag u alleen van de belasting aftrekken wat de universiteit aan boekjes verplicht stelt. Meestal zijn dat er maar 10 of 15 stuks. Dat is in veel gevallen te weinig. Een tip van ons als u een hoog aantal wilt drukken: kies voor offset drukken. Hierbij heeft u hoge opstartkosten, maar daarna is het een lage prijs per extra boekje. Bij offset drukken mag u de volledige opstartkosten aftrekken en dat is dus fiscaal veel gunstiger.

Tip 3: Low-budget promotiefeest

Promoveren is een bijzonder moment en dát wilt u natuurlijk goed vieren. Helaas zijn de kosten voor het diner, receptie en het feestje als enige niet aftrekbaar. Geen nood, want een diner en feest organiseren hoeft echt niet duur te zijn.

Wees creatief met de locatie en het eten

Het eten en de locatie zijn vaak de duurste uitgaven. Besparen op deze uitgaven is heel simpel. Hebben je ouders een grote tuin? Vier het dan daar. Is het lekker weer? Vier het in het park. Kijk dus goed om je heen in je vriendenkring. Met het eten idem dito. In uw vrienden of familiekring zit er vast wel iemand bij die goed kan koken. Vraag of die persoon uw diner wil verzorgen.

Kijk met een kritische blik naar uw genodigde

Misschien wel het moeilijkste van alles. Maar schrap mensen op uw gastenlijst het bespaart een hoop geld! En zeg nou zelf: een intiem feestje is toch veel leuker dan 80 mensen, waarvan u de helft niet heeft gesproken?

Tip 4: Sponsoring proefschrift opspeuren en vinden

Last but not least: zoek een sponsor. Vind u het lastig om een geschikte sponsor voor uw proefschrift te vinden? Bij de Vereniging van Fondsen kunt u eenvoudig het fondsenboek bestellen. In dit fondsenboek vindt u alle fondsenprojecten. Een andere optie is om te kijken naar beurzen of subsidies voor uw proefschrift op de Beursopener.

Vaak hebben sponsoren een set aan sponsorcriteria waar uw project aan moet voldoen om de sponsoring van uw proefschrift te bemachtigen. Wees bij het aanschrijven van sponsoren duidelijk over:

 • Uw financiële plan: onderbouwd en goed uitgewerkt met transparantie over uw bestedingen. Ga ervan uit dat u na het onderzoek verantwoording moet afleggen.
 • Sponsoring van proefschriften zijn gemakkelijker te verkrijgen van sponsoren die al ter werk gaan in uw veld. Zoek dus een sponsor die bij uw specifieke veld past.
 • Uw verwachtingen, doelstellingen en motivatie.
 • Eventuele tegenprestaties.

Lees ook deze berichten

Waarom kiezen voor
ProefschriftMaken?

Groepskortingen

Volledige ondersteuning bij het drukproces

Locaties door heel NL

Menu