Proefschrift stellingen

 1. Home
 2. |
 3. Commerce
 4. |
 5. |
 6. Proefschrift stellingen

Gratis proefboek

Eigen productie

Persoonlijk advies

Jarenlange ervaring

Proefschrift stellingen

Traditioneel gezien is het gebruikelijk om bij het proefschrift een lijst met stellingen en eventueel een schertsstelling op te nemen. De promovendus, u in dit geval, dient bereid te zijn deze te verdedigen tegen de opponenten. In dit artikel duiken we in het begrip ‘proefschrift stellingen’, waarbij voorbeelden en eisen aan bod komen. Het doel van dit artikel is om u te ondersteunen bij het zelf bedenken van originele dan wel kritische of juist leuke proefschrift stellingen.

Stellingen voor een proefschrift bedenken is voor iedereen anders. De één vliegt er doorheen, terwijl de ander juist met de handen in het haar zit bij het bedenken van proefschrift stellingen. Voor de mensen die bij de laatste groep horen, kunnen een aantal tips en voorbeelden nu net dat ene duwtje in de rug zijn die zij op dat moment nodig hebben.

Tips voor stellingen bij een proefschrift

Allereerst beginnen we met een tip die we alvast aan u mee kunnen geven: bedenk zoveel mogelijk proefschrift stellingen. Er zullen er altijd wel een paar stellingen afvallen en op deze manier heeft u alsnog genoeg voor uw proefschrift. Voordat we tot een aantal voorbeelden komen willen we eerst nog wat andere tips meegeven over het tot stand brengen van originele, leuke of grappige stellingen voor uw proefschrift.

 1. Stellingen moeten origineel zijn. Bedenk deze zelf en ga de proefschrift stellingen dus zeker niet kopiëren van anderen. Uiteraard mag u zich wel door eenieder laten inspireren. Gebruik de manier van denken achter de stelling en niet de stelling in het proefschrift zelf.
 2. Zorg dat de stellingen bij een proefschrift relevant zijn. Dit heeft even geen betrekking tot de zogeheten schertsstellingen, die in de volgende alinea aan bod komen. Bedenk dus stellingen die direct tot de kern van uw proefschrift staan.
 3. Zorg dat de proefschrift stellingen actueel zijn. Een stelling die direct te maken heeft met uw proefschrift is ook actueel.

De laatste tip die we willen meegeven is dat er vaak een valkuil zit in het ‘te luchtig denken’ over de stellingen. Dit blad is vaak het eerste blad van uw proefschrift wat gelezen wordt. Het kan dus gezien worden als een soort visitekaartje, waarbij het de lezer direct kan prikkelen dan wel vervelen. Het is dus van belang dat u met dit ‘visitekaartje’ direct een goede indruk maakt. Daarnaast is het zo dat goed geformuleerde stellingen die aansluiten bij maatschappelijke kwesties ook opgevangen kunnen worden door de pers. Dit geeft een kans op extra publiciteit voor uw proefschrift, dus bij deze raden we u aan om hier zorgvuldig mee om te gaan.

Enkele stellingen voor proefschrift voorbeelden

Hieronder geven we een aantal stellingen uit gepubliceerde proefschriften van gepromoveerden. We beginnen de voorbeelden van proefschrift stellingen met Suzanne Booij.

Suzanne Booij, 12 november: Wishes for the end of life in Huntington’s Disease.

 • Patiënten met de Ziekte van Alzheimer zijn goed in staat te vertellen over hun ervaringen met de ziekte, hun angsten en hun hoop. M.E. de Boer et al., AJOB Primary Research 2011
 • “I wish I’d spent more time at the office” is geen veel gehoorde uitspraak aan het eind van het leven, onbekend
 • Een keuze kan alleen worden gemaakt als er iets te kiezen is. Jean M. Auel, Het lied van de grotten, 2011

Leontien van der Aa 15 oktober 2010: The effects of a synbiotic in infants with atopic dermatitis.

 • Een flesvoeding met Bifidobacterium breve M-16V en een oligosaccharidemengsel verandert de darmflora naar een samenstelling met meer bifidobacteriën en minder potentieel pathogene bacteriën, zoals bij borstgevoede kinderen.

Frans Dekker, 5 november: Patients’ preference in migraine.

 • Het wondermiddel voor de een, is een vloek voor de ander (one person’s wonder drug is another’s curse).
 • Bijna de helft van de in Nederland gebruikte triptanen gaat op aan verkeerd gebruik.

Schertsstellingen voor uw proefschrift

Eerder hadden we het al even over schertsstellingen. We leggen u dan ook graag uit wat schertsstellingen precies zijn. Ieder proefschrift bevat een laatste stelling en hier en daar wordt deze laatste stelling ook wel een schertsstelling genoemd. Het is als het ware een soort ‘uitsmijter’, waar vaak een humoristisch aspect aan hangt. Het is echter niet bij iedere universiteit gebruikelijk om een schertsstelling in het proefschrift op te nemen. Hieronder volgen twee voorbeelden van schertsstellingen die de aandacht van de media trokken.

 • De beste stellingen zijn van hout. (Robertus Adrianus Eek, werktuigbouwkunde ingenieur, TU Delft)

Spreken in het openbaar is gemakkelijk met een mobiele telefoon. (R.L. Roothaert, Universiteit Wageningen)

Eisen bij het formuleren van proefschrift stellingen

Nu we meer weten over proefschrift stellingen en een aantal tips en voorbeelden hebben besproken, kunnen we kijken of er eisen zijn aan het formuleren van proefschrift stellingen. In principe kleven er geen harde eisen aan vast. Uiteraard is het logisch dat de stellingen te maken moeten hebben met of moeten voortvloeien uit het proefschrift. Echter is dit geen directe vormeis, maar heeft het meer met inhoud te maken. Daarnaast weten we inmiddels ook dat een proefschrift stelling origineel moet zijn, maar ook dit kunnen we eerder ‘belangrijk’ noemen dan dat het echt een eis is. Hetzelfde geldt voor het feit dat de stelling prikkelend moet zijn. Overigens, over origineel gesproken: de kans is groot dat de stelling als origineel is wanneer deze betrekking heeft op uw proefschrift.

Zijn proefschrift stellingen wel of niet verplicht?

Eerder lieten we al doorschemeren dat het niet op iedere universiteit verplicht is om een vel met stellingen toe te voegen aan uw proefschrift. Bij verschillende universiteiten is dit wel het geval, maar niet overal. U kunt het Promotiereglement van de universiteit waar u hoopt te promoveren bekijken om te zien of proefschrift stellingen hier verplicht zijn of niet. Is het niet verplicht om bij u proefschrift stellingen toe te voegen? Dan kunt u er natuurlijk altijd nog voor kiezen om dit wel te doen.

Proefschrift printen? Neem contact op met ProefschriftMaken!

Bent u tevreden met de inhoud van uw proefschrift, en is het tijd om deze te printen? Dan bent u bij ProefschriftMaken aan het juiste adres! Wij helpen u van A tot Z met alle facetten van het printen van uw proefschrift, zodat u over de beste kwaliteit beschikt en de kans op promoveren vergroot wordt. Interesse? Neem dan snel contact met ons op om te kijken wat we voor u kunnen betekenen! Wij zijn telefonisch bereikbaar via 030-2006189 en daarnaast kunt u ook gebruikmaken van ons contactformulier. Samen gaan we voor het beste resultaat van uw proefschrift!

Lees ook deze berichten

Waarom kiezen voor
ProefschriftMaken?

Groepskortingen

Volledige ondersteuning bij het drukproces

Locaties door heel NL

Menu