Dit is het stuk van de afbeelding dat tot de rand van het boek loopt. We hebben daar extra “afbeelding” nodig om doorheen te snijden. Dat noemt men afloop of bleed (letterlijk bloeden)
Dit staat voor de 4 kleuren bij digitale druk. Cyaan, Magenta, Yellow en Zwart (Key)
Dots per inch. Dit het aantal pixel dat gebruikt wordt. Hoe meer dots per inch hoe scherper de afbeelding wordt
Dit is de meest gebruikte vorm van binden. Doormiddel van een sterke lijm worden boek en omslag aan elkaar gelijmd.
Een boek wordt opgebouwd uit katernen. Deze worden gevouwen en daarna aan elkaar genaaid, dit is een oude techniek. Wordt vaak alleen gebruikt bij offset druk.
Wanneer je kiest voor genaaid gebrocheerd moet je zorgen dat het boek uit katernen bestaat. Dit maak je doormiddel van inslag schema’s. Echter is dit een ingewikkeld en tijdrovend proces.
De beschermlaag om het boek heet laminaat. Dit zorgt ervoor dat vuil en vocht makkelijk van de omslag af geveegd kunnen worden.
Desktop Publishing is een ander woord voor het vormgeven van digitale bestanden. Dit is essentieel voor het drukken. Hoe beter een boek wordt opgemaakt, des te beter het resultaat.
Een echte proef van jouw boek. Geprint, gelijmd en gesneden op het juiste papier en formaat.
Het gedeelte van de omslag waar het boek wordt gelijmd. Dit is afhankelijk van het aantal pagina’s en papiersoort.
De nieuwste techniek van drukken. Snel, efficiënt en de mogelijkheid om kleurenpagina’s te spreiden door het boek.
De oude techniek, vooral interessant voor boeken met een oplage van 500 of meer.
Een lettertype met een schreef is variant waar pootjes/ dunne lijntjes aan de onderkant of uiteinde staan. Voorbeelden zijn Times New Roman, Palatino en Georgia
Een schreefloos lettertype is een lettertype waar geen pootjes/ dunne lijntjes aan de onderkant of uiteinde staan. Voorbeelden zijn Arial, Calibri, Helvetica en Verdana.